Samoumevno nam je, da za gradnjo hiše potrebujemo načrt. Redko kdo pa pomisli, da bi bilo tudi za urejanje vrtov smiselno pridobiti načrt. Najprej moramo definirati prednosti in slabosti zemljišča, katere bomo poudarili, prikrili ali spremenili. Preden posežemo v urejanje okolice moramo upoštevati tudi, da se hiša lepo zlije z okolico. Zelo pomemben vidik so naše potrebe in način preživljanja prostega časa. Okolica in urejanje vrta sta namenjena ljudem in morata biti zato uporabna za lastnika oz. uporabnika. Tehtno umestimo izbrane dejavnosti v vrtni prostor – smiselna delitev vrta na posamezne vrtne enote, kot bivalni vrt, zelenjavni del, prostor za otroško igro ali čar prostor. Vrt in okolica hiše morata nuditi prijetno zatočišče za počitek in rekreacijo.

Urejanje vrtov ne pomeni zgolj zasaditev grmičevja in cvetlic. V ta sklop sodi še mnogo več, kot npr.:

  • postavitev robnikov, tlakovcev, škarpnikov,
  • postavitev ograj,
  • razsvetljava,
  • vrtne ute, ležalniki,
  • okrasna korita, žar…

Za urejanje okolice je potrebno imeti tudi primerno orodje (kosilnice, škarje, žage, zalivalne cevi, motike…). Ob lepem vremenu je urejanje vrta prava sprostitev za celo družino, v prostem času pa je užitek posedati na terasi ter se zazreti v opravljeno delo.

Za skrbno urejanje vrtov v sušnih mesecih je dobro imeti tudi zalivalni sistem, saj bomo le tako dosegli zares zavidljive rezultate. Primernejša za zalivanje je kapnica, ker je manj trda od vode iz vodovodne napeljave, poleg tega pa tudi ne vsebuje klora.

 

 

Kategorije