Za lepo vzdrževano trato je nujen pogoj redno zalivanje v sušnih mesecih ter redna košnja trave. Lepo vzdrževan in urejen vrt vam bo v neizmerno veselje, delo na njem pa bo lažje in zabavnejše.

Na prvi pogled deluje košnja trave nekaj povsem enostavnega, vendar vam lahko odvzame veliko časa ter povzroči slabo voljo vsakič, ko se približa čas košnje. Zakaj? Če imate večjo površino vrta in ga niste načrtno uredili, imate veliko ovir, vam lahko tovrstno opravilo odvzame veliko preveč prostega časa. Zato pri urejanju okolice dobro premislite na vse posledice, povezane z ureditvijo vrta. V kolikor imate lepo zasnovan vrt, vam košnja trave ne bo predstavljala večjega problema, celo nasprotno – v veselje bo celi družini, še posebej, če ste si omislili vrtni traktor. Verjemite, da boste težko prišli na vrsto.

Vrsto kosilnice izberete v odvisnosti od:

  • velikosti površine,
  • tipa površine,
  • naklona površine,
  • pogostosti košnje…

Od zgoraj naštetih dejavnikov je odvisna moč, širina, pogon in vrsta kosilnice. Za manjše površine lahko izberete kosilnice brez pogona in manjših širin. Pri površinah z veliko ovirami (drevje, okrasni elementi…) so priporočljive ožje in okretnejše kosilnice. Pomemben dejavnik pa je tudi, kako pogosto imate namen kositi. Če želite imeti lepo travno preprogo, bo primerna kosilnica z mulčerjem.

Košnja trave naj vam bo v veselje, zato dobro razmislite o vrsti kosilnice še pred samo ureditvijo okolice hiše.

 

Košnja trave


 

Kategorije